Kuzhina shqiptare, gatimet dhe pijet tradicionale


Kuzhina shqiptare, gatimet dhe pijet tradicionale

Kuzhina shqiptare ëshnjë përzierje e influencave kuzhis turke, asaj ballkanike dhe europiane. Ajo ësh e njohur për vlerat e larta ushqimore dhe shijen e saj mjaftmirë. Pothuajse çdo krahiofron specialitetet e sajaveçanta.
Gatimet
Gatimi i mishit të pjekur, sidomos qingjit dhe përgatija e byrekëve ndryshëm ësh e përhapurgjithë vendin. Veçarishtkrahinat e jugut dhe shqipërisë së mesme ëshi njohur përdorimishkallëgjerë i perimeve dhe zarzavateve, vajitullirit, erëzave ndryshme dhe limonit. Pjatat e peshkut janjohura veçarishtqytetin e Shkodrës (tava e krapit), Pogradecit (korani me arra dhe lloje tjera), zona bregdetare e Jonit dhe Adriatikut etj.Shqipëri gatuhen ëmbëlsirashumëllojshme, shumë prejcilave japërbashkëta edhe për vendet e tjera ballkanike dhe Azisë së Vogël (ballkavaja, kadaifi, sheqerparet, ashurja etj). Ndër ëmbëlsirat më tradicionale ëshballokumja, e cila gatuhetqytetin e Elbasanit për fesn e Dis së Verës (14 Mars).
Pijet
Si rrezultat e klimës së përshtatshme mesdhetare Shqipëria ësh e njohur për kultivimin e rrushit dhe prodhimit e një varieteti verërashkuqe dhe bardha. Ndër mëpërmendurat ja: Merlot, Kabërnet, Pinot Nero, Kallmet, Shesh i Zi, San Gioveze, Riesling, Shesh i Bardhë etj. Pija më tradicionale alkoolike ëshrakia e rrushit.disa zonaShqipërisë prodhohet edhe rakia e kumbullës (Korçë, Dibër), ajo e manit (Boboshticë etj). Shqipëria ëshgjithashtu e njohur edhe për prodhimin e konjakut Skënderbej, i përmendur për shijen dhe aromën e tij. Konjaku shqiptar ka fituar gjithashtu edhe çmime ndërkombëtare. Ndër pijet jo-alkoolike ëshpër tu përmendur boza (një pije freskuese me bazë misrin), e prodhuarverivendit, sidomoskrahin e Kukësit si dhe rehania, e cila vjen nga lëngu i rrushit dhe ëshpije tipike e Skraparit.Share on Facebook